Defi wind training, 1st meeting

Defi wind Clinic punten voor de eerste meeting.

Introductie.

Vertel iets over jezelf voor de groep.

Leuk om met jullie allemaal even kennis gemaakt te hebben, ik vind dat we een super leuke groep hebben en denk dat er voor ons allemaal nog flink wat te leren is. Ook voor mij!!

Wat denk je zelf nodig te hebben om op de Defi je doel te bereiken.

Hier kwamen nogal wat vragen naar voren, alles van tactiek, materiaal en fitness. Dus dan is het maar goed dat je mee doet aan de voorbereiding, we gaan al deze punten stevig beet pakken, we hebben op de eerste meeting al een lekker begin gemaakt, daar bouwen we straks op verder.  

Wat doet de gedachte van bij de Defi aanwezig zijn met je.

Deze vraag zal later denk ik meer vorm gaan nemen, dus ik denk dat we deze nogwel eens terug gaan zien in de volgende meetings.  

Hard gaan als peak speed, of hard gaan gemiddeld?

Om een goede defi te varen gaat het niet om je peak speed, natuurlijk is het mooi om peak speed te hebben, maar peak speed is niets zonder een goede fundatie van base speed Dus is gemiddeld hard gaan key om een lekkere defi te varen. Je base speed is iets waar je vaar uren voor nodig hebt, meters maken en jezelf aanleren een bepaald niveau van comfort te krijgen op hoge snelheid. Hoe meer vaar uren met de juiste houding, techniek en instelling hoe hoger de basis snelheid zal worden. Zodra je op deze hoge-snelheden in een ontspannen vorm met vertrouwen kan varen dan mag je dit je nieuwe base speed noemen en kan je dan vanaf een hogere basis ook een nieuwe top gaan zoeken.

Ontspanning tijdens het varen. Leer het jezelf vanaf je volgende sessie op het water aan!!

Ontspannen op het water, hoe ga je dat doen.

a.   Techniek.

Gebruik je lichaam zo efficiënt mogelijk. Een goede houding voor onspannen varen met base speed.

       Lange voorste arm en lage voorste schouder, zoveel mogelijk druk op de trapeze.

       Handen ook onspannen, hier begind je ontspanning. Knijp jij de giek bijna plat, dan zal de rest van je lichaam ook niet onspannen zijn.

       Voorste been lang, knie recht (met uitzondering van super choppy water, dan moet je wel iets geven voordat je jezelf sloopt). Voorste voet moet naar voren duwen eigenlijk beter nog duwen naar je vaar richting, dus sterke bil spieren helpen hiermee. Dit houd ook het board goed ge-locked and zorgt ervoor dat je vast staat in die voorste band.

       Heupen indraaien en vast houden (Vooral belangrijk voor de slalom mannen)

Techniek overzicht.

Een mooie nummer 7 met je voorste been, voorste heup en voorste schouder en arm. Dat is een goede houding. Gaat het iets meer waaien, dan mag je de billen wel een beetje naar buiten hangen, maar doe dit met een recht voorste been, een rechte voorste arm en een lage voorste schouder. Laat het zeil altijd zoveel mogelijk aan je trapeze trekken, dit zorgt ervoor dat je je lichaam zo efficiënt mogelijk gebruikt, het meeste ontspant en hierdoor een hoge basis snelheid lang kan vast houden.

       Vlagen (of andere stress momenten) incasseren en aan leren om gelijk terug te vallen naar je base speed met goede techniek (uitleg hier boven).

       Ook als je moe bent hou deze techniek vast, het gaat je helpen. Blijf ook vooral zoveel mogenlijk op de Trapeze varen, dit houd in dat de core het zwaar te voorduren krijgt, blijf die core trainen.

–   Blijf in een positieve gedachte gang, van mij mag je lietjes zingen of gewoon af en toe de boosheid van je af brullen als een beest, maar blijf positief, dit maakt het verschil als het echt moeilijk word.

Plaatsing van de trapezelijntjes.

Dit is wat persoonlijk, toch ben ik van mening om veel comfort te krijgen dat iedereen er wel iets profijt van kan hebben om de trapezelijntjes (vanuit jou eigen basis) iets naar voren te gaan zetten. Dit gaat je achterste arm iets meer belasten dan je gewend bent, maar zorgt er ook voor dat je met de voorste hand iets verder naar achter kan (waardoor de mast weer wat verder van je vandaan komt te staan), je kan dan het zeil een beetje openen zonder je lichaams positie te hoeven veranderen waardoor je een goede trim en vaar positie kan houden terwijl je het zeil iets de-powered. Zo kan je de vlaag beter incasseren (zonder controle of snelheid te verliezen) en jezelf schrap zetten om vervolgens het maximale uit de restant van de te vlaag halen.

Giek hoogte.

Ook dit is weer persoonlijk, toch even een notitie over giek hoogte. Vanuit jouw eigen basis,

Omhoog altijd iets meer efficiëntie met als gevolg iets minder controle.

Omlaag, iets meer controle maar iets minder efficiëntie.

Mastvoet,

Naar achter is een losser, moeilijker te controleren board, je voelt de vin meer en blijft minder makkelijk op een rechte lijn tijdens het varen.

Naar voren maakt het board iets rustiger op het water, gaat makkelijker rechtuit, geeft minder lift.

Ga met de mastvoet van achter naar voren in stappen van 1 cm en zoek het punt op waar je nog net genoeg lift hebt om lekker te kunnen accelereren en waarmee je goede snelheid kan behouden tussen de vlagen in, maar waar je in de vlagen de controle hebt. Soms is iets verder naar varen even wennen, aangezien je dan je lichaam meer moet gaan gebruiken om lift te creëren maar je krijgt wel meer controle. In het stukje techniek waar ik praat over de voorste voet duwen in je vaarrichting, hiermee kan je ook het board liften, door hem iets omhoog te trekken terwijl je dat doet. Wel met een recht been, maar het is een manier om meer lift uit een board te halen mocht dat nodig zijn.

Ga je zover naar voren tot je setje niet meer opleeft dan ben je echt te ever gegaan, ga dan weer terug tot de plek waar die wel werkte.

b.   Ademhaling, leg de focus op je ademhaling, ga deze bewust controleren en de ontspanning volgt.

       In door de neus en uit door de mond, tenzij het te intens word, dan mag alles door de mond.

       Diep adem halen waarbij je de borstkast vergroot.

       Vooral in stress momenten met veer externe prikkelingen zal je de controle over de adem makkelijker gaan verliezen, zorg dat je deze gaat controleren ook op zulke momenten, hiermee sta je jezelf toe om meer uit je oer instinct te gaan reageren en hierdoor vaak vanzelf de juiste beslissing gaat maken.

c.   Spier groepen die het zwaarste te lijden hebben tijdens zulke lange rakken.

       Een sterke core zorgt voor de beste basis voor een goede balans en een sterke core staat je toe meer uit de rest van je lichaam te halen.

       Boven benen en schenen.

       Handen en voor armen.

       Ontzie deze spier groepen die het meest intens gebruikt worden zodra de mogelijkheid hier toe is. Ga dus tussen de vlagen in niet proberen te pushen maar pak je rust als je de kans hebt, terug naar je ontspannen base speed. De Defi kan ons het leven zwaar maken dus gebruik je energie spaarzaam. Wil je dan wel pushen, doe dit het laatste rak deze is vaak 10 km en geeft je genoeg gelegenheid het uiterste op te zoeken.

Material.

We hebben naar jullie materiaal gekeken en geëvalueerd  ik denk dat het voor iedereen duidelijk is waar we op moeten gaan letten en wat we nog moeten doen aan ons materiaal. Als hier nog vragen over zijn hoor ik deze graag.

Training.

Jullie hebben allemaal een training schema mee gekregen en kunnen hier een paar weken mee vooruit, ik denk dat als je 2 a 3 keer per week een 45 minuten per keer hier aan besteed dat je binnen 3 weken een goed verschil gaat merken. We zullen op de volgende meeting gaan kijken of we vooral de core wat meer kunnen gaan versterken en wat leuke oefeningen doen om de balans en de benen te versterken.

Verdere benodigdheden voor de Defi en punten die in de groep naar voren kwamen. 

Accomodatie ga ik achteraan en ik kom terug op de kosten hiervan.

Gijp video’s komen deze week online met een voiceover, kunnen jullie ze rustig nog eens bekijken en delen met de mensen waarvan je denkt dat ze er iets aan hebben. Dit is een extraatje aangezien we bij de Defi niet al te veel hoeven te gijpen.  

Inschrijven ga ik voor iedereen proberen te regelen.

Vervoer voor spullen. Dit is iets dat niet helemaal duidelijk was, dus even iets wat nog in de groep gegooid moet worden. Maar ik dacht dat ik voor bijna iedereen spullen mee moest nemen?

We moeten denken aan drinken met een smaakje en wat energie voor tijdens de race. Ga dit niet uit proberen tijdens de defi maar zorg dat je dit in de training mee neemt. Sommige drankjes en mengverhoudingen werken beter als andere. Ga hier tijdig mee aan de gang.

Camelpack om die heerlijke drankjes in mee te nemen.

Powerballs. Ik laat mij meisie wel even een paar powerballs maken voor de volgende meeting en dan kunnen we deze even proberen, bevallen ze dan doen we deze voor de defi ook. Alleen maar Pan Chocolate gaat ook wel maar wij willen natuurlijk beter!!

LOL.

Share this post