Défi Wind voorbereiding met Pieter Bijl

 • Voorbereiding op de Defi Wind 5, 6, 7 en 8 Mei.
 • Reserve dag voor voorbereiding 9 mei
 • DefiWind event 10 tot en met 13 mei 2018

Ervaar en geniet voor 10 dagen van een ultieme surf sfeer. Met zijn alle in een huis, helemaal verzorgt met eten en drinken voor elke maaltijd vers klaargemaakt en afgestemd op ieder zijn wens. Dit is nu het 3e jaar dat ik deze Clinic verzorg (misschien door gebrek aan wind) hoorde na beide edities dat het eten uit de kunst was met een grote variatie en allemaal door mijzelf en hulp klaar gemaakt. Voor ontbijt zal er niets tekort komen, koffie/thee en elke dag heerlijk vers brood, eitjes, spek, etc, een goede bodem voor de ochtend sessie. Voor de lunch heerlijke frisse salades met lokale groentes en fruit, brood, kaas etc zal je meer als genoeg energie hebben om de rest van de dag surfend door te komen. Dan als afsluiter zullen we voldaan en onder het genot van een glas wijn, bier of fris en heerlijke aromas passief betrokken bij de bereiding van de het avond eten, appetizers gevolgd door een top maaltijd van verse ingrediënten gepaard met heerlijke franse wijntjes uit de regio, zo zullen we er elke keer weer een super gezellige en ontspannen avond van maken.

Défi Wind de Gruissan heeft eigenlijk geen introductie nodig!

Gruissan de locatie van de Défi Wind wordt beschouwd als de meest winderige plek in Frankrijk met meer dan 50% van de kalender dagen wind boven de 20 knopen, recht aflandig waardoor het de ideale arena is voor een evenement als de Défi Wind. Waar je met races van tot wel 40km verdeeld in 4 rakken van 10km op volle snelheid langs het strand vaart en dat met wind van 20 tot 40 knopen en 1300 mede deelnemers. Dus een sensationeel gebeuren vol adrenaline en uitdagingen, hier moet je bij zijn.

Misschien heb jij al een paar jaar de droom om ook eens mee te doen aan de Défi Wind, om een wedstrijd te varen als geen andere wedstrijd op deze planeet. Toch praat je jezelf er elk jaar weer onderuit. Het kan er goed waaien met regelmatig wind boven de 35 knopen. Dat is met soms 2 lange races per dag (80km per dag) niet niets. De Défi Wind is dan ook de ultieme uitdaging voor elke windsurfer, ook als je geen racer bent. Ik zou het iedereen aanraden die van een uitdaging en van windsurfen houdt, die er misschien weleens over nagedacht heeft maar het niet durfde, die de stap te groot vond of het liever onder begeleiding wil doen.

Belangrijk dus om goed voorbereid aan de start te verschijnen. Of je nou komt om een top prestatie neer te zetten, je vrienden zoek te varen, een mooi verhaal te hebben voor thuis of gewoon om hem uit te varen als persoonlijke voldoening. Deze voorbereiding die door mij georganiseerd word is voor windsurfers van elk niveau. Daarom wil ik jullie graag uitnodigen om dit met een groep te doen, onder begeleiding van mij.

De voordelen hiervan zijn:

 1. Je krijgt de beste hulp met de voorbereiding, materiaalkeuze, techniek en het fysieke aspect.
 2. Je krijgt een beter idee wat je kunt verwachten voor en tijdens de races.
 3. We hebben de mogelijkheid om elkaar te pushen tijdens de training etc., je pushed jezelf altijd harder in groepsverband.
 4. Ik ga jullie één op één helpen met de voorbereiding om in de hoogste staat van paraatheid aan de races te beginnen.
 5. Video feedback met analise sessies dezelfde avond.

Naast een goede voorbereiding om het beste eruit te halen, kan ik jullie ook helpen met wat logistieke dingen. Met de connecties die ik heb kan ik bijvoorbeeld de inschrijving en het verblijf regelen.

Hiermee nemen we de organisatiestress weg en kun jij je voorbereiden op en genieten van het evenement zelf.

Wat houdt deze voorbereiding stage in:

Het plan

We doen om te beginnen een “meet en greet” gevolgd door een heerlijk etentje, allemaal bij mij thuis. Op deze manier kunnen we allemaal kennis met elkaar maken. Jullie kunnen eventuele specifieke eisen/wensen naar mij toe communiceren om te zorgen dat ik goed geïnformeerd aan de voorbereiding kan beginnen om jullie zowel individueel als in een groep het beste te kunnen helpen.

Tijdens deze “meet en greet” zullen we dingen bespreken als verblijf, transport, inschrijving en details over de voorbereiding zelf.

Zoals

 1. Materiaal wat we mee gaan nemen en wat je eventueel tekort komt.
 2. Veiligheid: voorzieningen en benodigdheden ten behoeve van de Défi zelf
 3. Vervoer van- en naar de Défi, carpoolen en transport van materiaal kortsluiten tussen alle deelnemers
 4. Verblijf.

Fysieke voorbereiding.

Als je met mij gaat naar de Defi dan beginnen we begin Jan met een fysieke evaluatie. Dit doe ik in samenwerking met Richard Spierings van MaxFysio in Waalre. Wij zullen voor de eerste evaluatie bij Max fysio in de state of the art trainings faciliteit voor een performance test. Hierna zal je een persoonlijk actie plan krijgen om het lichaam op de meest eficiënte manier klaar te maken. Richard is een fanaat Windsurfer die zelf ook aan de Defi mee zal gaan doen. Dankzij het fijt dat hij zelf het liefst zo veel mogelijk op de plank staat en daarnaast gespecialiseerd is in het creëren van per sport unieke training heeft hij al nagedacht over een windsurf specifieke training.

Watertraining

 App-groep

We maken voor de Défi-voorbereiding een app-groep waar iedereen vrij met elkaar kan communiceren, waaronder ikzelf. Gaat er iemand varen, post dit even in de app-groep zodat we geheel vrijblijvend misschien vast een sessie of twee kunnen pakken voordat de voorbereiding in Frankrijk daadwerkelijk gaat beginnen.

De echte watertraining zal plaatsvinden in Gruissan zelf. Hier gaan we ons 5 dagen lang voorbereiden in de omstandigheden waar de Défi zal plaatsvinden. Met de normale omstandigheden die we in Gruissan zien is het makkelijk om in groepsverband dingen op het water te ondernemen, met elkaar te varen en wat video’s te schieten om zo ook wat video feedback en aanwijzingen te kunnen geven, uiteraard leuk filmpje ook voor de mensen thuis!

De onderwerpen die we zullen aanpakken zijn de volgende:

1. Techniek

 • Vaarhouding in combinatie met giek hoogte, trapeze lijnen en mast voet positie.
 • Ontspanning tijdens het varen
 • Veiligheid

2. Materiaal

 • Afstellen van windsurf materiaal om het varen zo makkelijk en efficiënt mogelijk te laten verlopen
 • Juiste materiaal voor de omstandig heden.
 • Wat te doen met de afstelling van het materiaal als de wind plots toe of af neemt.

3. Uithoudingsvermogen en wedstrijdaanpak

 • We zullen een aantal keer de baan gaan varen om jullie een idee te geven over hoe je energie moet gaan besparen om op een goede manier de races uit te kunnen varen
 • Verkennen van de baan, zandbanken en andere obstakels die je eventueel tegen zou kunnen komen tijdens de Défi
 • Omgaan met mede Défi’ers
 • Tactiek voor de start in combinatie met je wedstrijd doel.

4. Gijpen

Ondanks dat er op de Defi zelf niet echt veel gegijpt word zullen we als de omstandigheden het toelaten ook minimaal een dagdeel aan het gijpen besteden. Het vlakke water in Gruissant is echt heerlijk om het gijpen rustig vanaf stap 1 aan te pakken.

Deze punten in combinatie met eventuele inbreng van jullie tijdens de “meet en greet” zou er voor moeten zorgen dat we een super voorbereiding te hebben. Tijdens de Défi zal het ieder voor zich zijn, maar heb je tussen de races door vragen of problemen met je materiaal dan zorg ik persoonlijk voor een oplossing zolang deze binnen mijn bereik is.

Uiteraard is het eerste doel van deze voorbereiding om met plezier naar dit evenement toe te leven en een hele leuke en leerzame week als windsurfers onder elkaar te beleven. Het gaat dus vooral om het plezier, de voorbereiding en alles wat je meekrijgt waar je in elke windsurfsessie voor de rest van je leven plezier van zal hebben.

 • De prijs voor deze voorbereidingsstage is € 550,-
 • De prijs voor accommodatie (tijdens voorbereiding en evenement 10 nachten) incl eten en drinken €900,-
 • Dat is exclusief inschrijfgeld and transport
 • Wel inbegrepen is alle kennis die ik met plezier zal delen, het enthousiasme en een welkom pakket.

Het maximale aantal deelnemers aan deze stage is 14. Dan houden we het redelijk exclusief en zal iedereen de aandacht krijgen die hij of zij verdient.

Neem contact op met mij voor inschrijven en uiteraard ook voor vragen of opmerkingen. clinics@pieterbijlwindsurfing.com